Jadłospis

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLA NR 22 W RYBNIKU
(jadłospis może ulec zmianie ze względu na dostawy towaru)

Poniedziałek 30.09.2019
Śniadanie: chleb prawdziwe żyto i chleb pszenno-żytni z masłem, pomidor malinowy, szczypiorek, kawa z mlekiem, herbata z cytryną
i miodem, woda niegazowana, (1,7)
II Śniadanie: melon,
Obiad: zupa – krem z marchewki z warzywami i prażonym słonecznikiem, naleśniki francuskie z powidłami śliwkowymi, napój owocowy (1,9,7,3)
Podwieczorek: kisiel truskawkowy, gruszka, herbata owocowa (1,7)


Wtorek 01.10.2019
Śniadanie: chleb słonecznikowy i chleb pszenno-żytni z masłem, bufet szwedzki: kiełbasa szynkowa, rolada ustrzycka, sałata zielona, kawa z mlekiem, herbata cytryną i miodem, woda niegazowana (1,7)
II Śniadanie: banan,
Obiad: zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami, spaghetti – makron pełnozirnisty z sosem mięsno-pomidorowo-serowym, kompot wieloowocowy (1,7,9)
Podwieczorek: serek danio, wafelka ryżowa, jabłko, herbata owocowa, (1,7)

Środa 02.10.2019
Śniadanie: bułka grahamka i bułka zwykła z masłem, pasztet drobiowy, rzodkiewka, herbata z cytryną i miodem, woda niegazowana (1,7,)
II Śniadanie: kiwi,
Obiad: zupa koperkowa z kurczakiem i warzywami, mieso wieprzowe duszone
w sosie cebulowym, ziemniaki, surówka colesław, kompot śliwkowo-porzeczkowy, (1,7,9)
Podwieczorek: koktajl z bananem i mango, chrupki kukurydziane, herbata owocowa, (1,7)


Czwartek 03.10.2019
Śniadanie: rogal z masłem, marchewki do chrupania, mleko 2%, herbata z cytryną
i miodem, woda niegazowana, (1,7)
II Śniadanie: sok naturalnie tłoczony,
Obiad: zupa z brukselki z warzywami i dodatkiem ciecierzycy, wątróbka z indyka w sosie własnym, kasza bulgur na sypko, surówka z kapusty kiszonej z warzywami, kompot truskwkowo-aroniowy, (1,7,9)
Podwieczorek: pączek, gruszka, kakao, herbata owocowa (1,7)

Piątek 04.10.2019
Śniadanie: chleb orkiszowy i chleb pszenno-żytni z masłem, pasta z: tuńczyka, ogórka kiszonego i jogurtu naturalnego, herbata
z cytryną i miodem, woda niegazowana (1,7,4)
II Śniadanie: pomelo,
Obiad: zupa ogórkowa z warzywami, jajko gotowane, sos musztardowy, warzywa: kalafior, marchew, brokuł z w wody, kompot śliwkowo-porzeczkowy (1,7,9,3)
Podwieczorek: bułka kanapkowa z masłem, miód lipowy, jabłko, kakao, herbata owocowa, (1,7)

Informacje dotyczące przygotowania posiłków

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cynamon. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Alergeny w żywności

Legenda:

1. gluten - zboża
2. skorupiaki
3. jaja
4. ryby
5. orzeszki ziemne
6. soja
7. laktoza - mleko
8. orzechy
9. seler
10. gorczyca
11. nasiona sezamu
12. dwutlenek siarki i siarczany w stężeniu >10mg/kg
13. łubin
14. mięczaki

 

* Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9, 10, 11 według oświadczenia producenta.

 

Informujemy, że informacje umieszczone w tabeli zostały zaczerpnięte z ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Rybnik. Miasto z ikrą. Ministerstwo Edukacji Narodowej Kuratorium Oświaty w Katowicach