Jadłospis

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLA NR 22

(jadłospis może ulec zmianie ze względu na dostawy towaru)

 

 

Poniedziałek 17.06.2019

Śniadanie: chleb słonecznikowy i chleb pszenno-żytni z masłem, winerki
na gorąco, ketchup, ogórek kiszony, kawa z mlekiem, herbata
z cytryną i miodem, woda niegazowana, (1,7)

II Śniadanie: gruszka,

Obiad: zupa cebulowa z kurczakiem i warzywami, bigos z białej lapusty z kiełbasą zwyczajną, chleb pszenno-żytni, napój owocowy, (1,9,7)

Podwieczorek: bułka maślana z masłem, miód lipowy, jabłko, kakao, herbata owocowa (1,7)

 

Wtorek 18.06.2019

Śniadanie: chleb prawdziwe żyto i chleb pszenno-żytni z masłem, pasta z twarogu, szczypiorku i rzodkiewki, kawa z mlekiem, herbata z cytryną i miodem, woda niegazowana (1,7)

II Śniadanie: banan,

Obiad: zupa pomidorowa z ryżem i warzywami, kurczak curry z warzywami
i dodatkiem ciecierzycy, kasza kuskus na sypko, kompot wieloowocowy (1,7,9)

Podwieczorek: pączek, gruszka, kakao, herbatka owocowa, (1,7),

 

Środa 19.06.2019

Śniadanie: chleb orkiszowy i chleb pszenno-żytni z masłem, bufet szwedzki: kiełbasaszynkowa, rolada ustrzycka, ogórek zielony, kawa z mlekiem, herbata
z cytryną i miodem, woda niegazowana (1,7)

II Śniadanie: melon,

Obiad: zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami, placki ziemniaczane ze śmietaną, marchewka w słupkach, napój owocowy (1,7,9,3)

Powieczorek: chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbasa drobiowa, pomidorki koktajlowe, kakao, herbatka owocowa, (1,7)

 

Piątek 21.06.2019

Śniadanie: bułka sojowa i bułka zwykła z masłem, pasta z tuńczyka, ogórka kiszonego jajka gotowanego i jogurtu naturalnego, herbata z cytryną
i miodem, woda niegazowana (1,7,3,4)

II Śniadanie: jabłko,

Obiad: żurek na śmietanie z jajkiem i warzywami, napój owocowy (1,7,3)

Podwieczorek: kisiel truskawkowy, jabłko, herbata owocowa, (1,7)

 

 

 

 

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLA NR 22

(jadłospis może ulec zmianie ze względu na dostawy towaru)

 

Poniedziałek 10.06.2019

Śniadanie: chleb pszenno-żytni, chleb słonecznikowy z masłem, frankfuterki na gorąco, ketchup, seler naciowy, kawa z mlekiem, herbata z cytryną i miodem, woda niegazowana, (1,7)

II Śniadanie: gruszka,

Obiad: zupa koperkowa z kurczakiem i warzywami, kasza manna na mleku z musem truskawkowym, napój owocowy, (1,9,7)

Podwieczorek: kołaczyk z posypką, jabłko, kakao, herbata owocowa, (1,7)

 

Wtorek 11.06.2019

Śniadanie: bułka grahamka, bułka zwykła z masłem, pasta z ciecierzycy, papryka czerwona, herbata z cytryną
i miodem, woda niegazowana (1,7)

II Śnianie: banan,

Obiad: zupa – krem z białych warzyw z prażonym słonecznikiem, pałki z kurczaka duszone w sosie własnym, ziemniaki, surówka z białej kapusty z marchewką i koperkiem, kompot wieloowocowy (1,7,9,3)

Podwieczorek: budyń czekoladowy, kiwi, herbata owocowa, (1,7),

 

Środa 12.06.2019

Śniadanie: bufet szwedzki: chleb orkiszowy, chleb pszenno-żytni z masłem, ser żółty, jajko gotowane na twardo, sałata zielona, kawa z mlekiem, herbata z cytryną i miodem, woda niegazowana (1,7,3)

II Śniadanie: melon,

Obiad: rosół z lanym ciastem z kurczakiem, warzywami i zieloną pietruszką, frytki, marchewka w słupkach, kefir (1,7,9,3)

Podwieczorek: bułka kanapkowa z masłem, pomidor malinowy, szczypiorek, bawarka, herbatka miętowa, (1,7)

 

Czwartek 13.06.2019

Śniadanie:rogal z masłem, mleko 2 %, herbata z cytryną i miodem, woda niegazowana (1,7)

II Śniadanie : winogrona bezpestkowe,

Obiad: zupa kalafiorowa z ziemniakami i warzywami, spagetti z sosem pomidorowo-mięsno-serowym, kompot śliwkowo-porzeczkowy (1,7,9)

Podwieczorek: bułka sojowa i bułka zwykła z masłem, kiełbasa krakowska, ogórek zielony, bawarka, herbata owocowa, (1,7)

 

Piątek 14.06.2019 - FESTYN

Śniadanie: chleb pszenno-żytni z masłem, dżem truskawkowy niskosłodzony, mleko 2 %, herbata z cytryną i miodem, woda niegazowana (1,7)

II Śniadanie: soczek jabłkowy naturalnie tłoczony,

Obiad: kiełbasa z grila, chleb pszenno-żytni, ogórki kiszone, (1,7,4)

Podwieczorek: woda niegazowana z cytryną, pomarańczą i miętą,

 

 


 

 

Informacje dotyczące przygotowania posiłków

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cynamon. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Alergeny w żywności

Legenda:

1. gluten - zboża
2. skorupiaki
3. jaja
4. ryby
5. orzeszki ziemne
6. soja
7. laktoza - mleko
8. orzechy
9. seler
10. gorczyca
11. nasiona sezamu
12. dwutlenek siarki i siarczany w stężeniu >10mg/kg
13. łubin
14. mięczaki

 

* Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9, 10, 11 według oświadczenia producenta.

 

Informujemy, że informacje umieszczone w tabeli zostały zaczerpnięte z ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Rybnik. Miasto z ikrą. Ministerstwo Edukacji Narodowej Kuratorium Oświaty w Katowicach