Jadłospis

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLA NR 22 W RYBNIKU
(jadłospis może ulec zmianie ze względu na dostawy towaru)

Poniedziałek 09.03.2020
Śniadanie: chleb słonecznikowy i chleb pszenno-żytni z masłem, frankfuterki
na gorąco, ketchup, ogórek kiszony, kawa z mlekiem, herbata z cytryną
i miodem, woda niegazowana, (1,7)
II Śniadanie: jabłko,
Obiad: zupa pieczarkowa z warzywami, naleśniki francuskie z powidłami śliwkowymi i świeżymi owocami, napój owocowy (1,9,7,3)
Podwieczorek: bułka zwykła z masłem, ser żółty, rzodkiewka, bawarka, herbata owocowa (1,7)
Wtorek 10.03.2020
Śniadanie: bułka chorwacka i bułka zwykła z masłem, pasta z twarogu i zielonego groszku, papryka czerwona, herbata cytryną i miodem, woda niegazowana (1,7)
II Śniadanie: kiwi,
Obiad: zupa kartoflanka z warzywami, udziec z indyka duszony, sos mięsny, kasza gryczana na sypko, ogórek kiszony, kompot wieloowocowy (1,7,9)
Podwieczorek: chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbasa krakowska, pomidorki koktajlowe, kakao, herbata owocowa, (1,7)
Środa 11.03.2020
Śniadanie: chleb orkiszowy i chleb pszenno-żytni z masłem, pasztet z kurczaka pieczony, rzodkiewka, herbata z cytryną i miodem, woda niegazowana (1,7,3)
II Śniadanie: mandarynka,
Obiad: zupa – krem z brokułów z warzywami i prażonym słonecznikiem, pieczeń rzymska, kasza bulgur, marchewka z groszkiem gotowana, kompot śliwkowo-porzeczkowy, (1,7,9,3)
Podwieczorek: kisiel żurawinowy ze śmietanką, gruszka, herbata owocowa (1,7)

Czwartek 12.03.2020
Śniadanie: rogal z masłem, mleko 2%, marchewka do chrupania, herbata cytryną
i miodem, woda niegazowana (1,7)
II Śniadanie: melon,
Obiad: zupa z koprekowa z kurczakiem i warzywami, rolady wieprzowe duszone, sos mięsny, kasza gyczana biała na sypko, sałatka z czerwonej kapusty
z jabłkiem, kompot truskawkowo-aroniowy (1,7,9 )
Podwieczorek: chałka z masłem, dżem truskawkowy niskosłodzony, jabłko, kakao, herbata owocowa, (1,7)
Piątek 13.03.2020
Śniadanie: chleb prawdziwe żyto i chleb pszenno-żytni z masłem, bufet szwedzki: sałata zielona, jajko gotowane, rolada ustrzycka, kawa z mlekiem, herbata z cytryną i miodem, woda niegazowana (1,7,3)
II Śniadanie: banan,
Obiad: zupa z brukselki z warzywami, ryba po grecku z duszonymi warzywami, ziemniaki, kompot śliwkowo-porzeczkowym (1,7,9,3,4)
Podwieczorek: jogurt naturalny z musem jabłkowym, wafelka tortowa, herbata owocowa, (1,7)

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLA NR 22 W RYBNIKU

(jadłospis może ulec zmianie ze względu na dostawy towaru)

 

Poniedziałek 02.03.2020
Śniadanie: chleb słonecznikowy i chleb pszenno-żytni z masłem, pasta z twarogu
z rzodkiewką, herbata z cytryną i miodem, woda niegazowana, (1,7)
II Śniadanie: jabłko,
Obiad: zupa – krem z marchewki z warzywami i groszkiem ptysiowym, spaghetti – makron pełnoziarniasty w sosie pomidorowo-mięsnym, kompot truskawkowo-aroniowy (1,9,7)
Podwieczorek: bułka zwykła z masłem, kiełbasa krakowska, seler naciowy, bawarka, herbata owocowa (1,7)


Wtorek 03.03.2020
Śniadanie: bułka grahamka i bułka zwykła z masłem, serek wiejski z kiełkami i ogórekiem zielonym, herbata cytryną i miodem, woda niegazowana (1,7)
II Śniadanie: banan,
Obiad: zupa selerowa z kurczakiem i warzywami, indyk duszony w sosie szpinakowo-serowym, kasza kuskus na sypko, kompot wieloowocowy (1,7,9)
Podwieczorek: bułka kanapkowa z masłem, miód lipowy, jabłko, kakao, herbata owocowa, (1,7)


Środa 04.03.2020
Śniadanie: chleb orkiszowy i chleb pszenno-żytni z masłem, bufet szwedzki: sałata zielona, jajko gotowane, pomidor malinowy, szczypiorek, herbata
z cytryną i miodem, woda niegazowana (1,7,3)
II Śniadanie: mandarynka,
Obiad: rosół z makronem – nitki z kurczakiem i warzywami, ryż na mleku z musem truskawkowym, kompot śliwkowo-porzeczkowy, (1,7,9)
Podwieczorek: chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbasa szynkowa, papryka czerwona, bawarka, herbata owocowa (1,7)

Czwartek 05.03.2020
Śniadanie: chleb pszenno-żytni z masłem, zupamleczna z płatkami owsianymi
i rodzynkami, herbata cytryną i miodem, woda niegazowana (1,7)
II Śniadanie: melon,
Obiad: zupa z fasolki szparagowej z warzywami, pałki z kurczaka duszone w sosie własnym, kasza wiejska na sypko, surówka z marchewki i mandarynki, kompot truskawkowo-aroniowy (1,7,9 )
Podwieczorek: babka piaskowa, gruszka, kakao, herbata owocowa, (1,7)

Piątek 06.03.2020
Śniadanie: chleb prawdziwe żyto i chleb pszenno-żytni z masłem, pasta z tuńczyka, jajka gotowanego, ogórka kiszonego i jogurtu naturalnego, herbata
z cytryną i miodem, woda niegazowana (1,7,3,4)
II Śniadanie: sok naturalnie tłoczony,
Obiad: zupa kalafiorowa z warzywami i koperkiem, kopytka ziemniaczane w sosie pieczarkowym, kompot śliwkowo-porzeczkowym (1,7,9,3)
Podwieczorek: deser ptasie mleczko, banan, herbata owocowa, (1,7)

 

Poniedziałek 09.03.2020
Śniadanie: chleb słonecznikowy i chleb pszenno-żytni z masłem, frankfuterki
na gorąco, ketchup, ogórek kiszony, kawa z mlekiem, herbata z cytryną
i miodem, woda niegazowana, (1,7)
II Śniadanie: jabłko,
Obiad: zupa pieczarkowa z warzywami, naleśniki francuskie z powidłami liwkowymi i świeżymi owocami, napój owocowy (1,9,7,3)
Podwieczorek: bułka zwykła z masłem, ser żółty, rzodkiewka, bawarka, herbata owocowa (1,7)


Wtorek 10.03.2020
Śniadanie: bułka chorwacka i bułka zwykła z masłem, pasta z twarogu i zielonego groszku, papryka czerwona, herbata cytryną i miodem, woda niegazowana (1,7)
II Śniadanie: kiwi,
Obiad: zupa kartoflanka z warzywami, udziec z indyka duszony, sos mięsny, kasza gryczana na sypko, ogórek kiszony, kompot wieloowocowy (1,7,9)
Podwieczorek: chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbasa krakowska, pomidorki koktajlowe, kakao, herbata owocowa, (1,7)


Środa 11.03.2020
Śniadanie: chleb orkiszowy i chleb pszenno-żytni z masłem, pasztet z kurczaka pieczony, rzodkiewka , herbata z cytryną i miodem, woda niegazowana (1,7,3)
II Śniadanie: mandarynka,
Obiad: zupa – krem z brokułów z warzywami i prażonym słonecznikiem, pieczeń rzymska, kasza bulgur, marchewka z groszkiem gotowana, kompot śliwkowo-porzeczkowy, (1,7,9,3)
Podwieczorek: kisiel żurawinowy ze śmietanką, gruszka, herbata owocowa (1,7)

Czwartek 12.03.2020
Śniadanie: rogal z masłem, mleko 2%, marchewka do chrupania, herbata cytryną
i miodem, woda niegazowana (1,7)
II Śniadanie: melon,
Obiad: zupa z koprekowa z kurczakiem i warzywami, rolady wieprzowe duszone, sos mięsny, kasza gyczana biała na sypko, sałatka z czerwonej kapusty
z jabłkiem, kompot truskawkowo-aroniowy (1,7,9 )
Podwieczorek: chałka z masłem, dżem truskawkowy niskosłodzony, jabłko, kakao, herbata owocowa, (1,7)


Piątek 13.03.2020
Śniadanie: chleb prawdziwe żyto i chleb pszenno-żytni z masłem, bufet szwedzki: sałata zielona, jajko gotowane, rolada ustrzycka, kawa z mlekiem, herbata z cytryną i miodem, woda niegazowana (1,7,3)
II Śniadanie: banan,
Obiad: zupa z brukselki z warzywami, ryba po grecku z duszonymi warzywami, ziemniaki, kompot śliwkowo-porzeczkowym (1,7,9,3,4)
Podwieczorek: jogurt naturalny z musem jabłkowym, wafelka tortowa, herbata owocowa, (1,7)

Informacje dotyczące przygotowania posiłków

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cynamon. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Alergeny w żywności

Legenda:

1. gluten - zboża
2. skorupiaki
3. jaja
4. ryby
5. orzeszki ziemne
6. soja
7. laktoza - mleko
8. orzechy
9. seler
10. gorczyca
11. nasiona sezamu
12. dwutlenek siarki i siarczany w stężeniu >10mg/kg
13. łubin
14. mięczaki

 

* Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9, 10, 11 według oświadczenia producenta.

 

Informujemy, że informacje umieszczone w tabeli zostały zaczerpnięte z ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Rybnik. Miasto z ikrą. Ministerstwo Edukacji Narodowej Kuratorium Oświaty w Katowicach