Jadłospis

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLA NR 22 W RYBNIKU

(jadłospis może ulec zmianie ze względu na dostawy towaru)

 

Poniedziałek 02.12.2019

Śniadanie: chleb prawdziwe żyto i chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbaski dziecięce, ketchup, seler naciowy, kawa z mlekiem, herbata z cytryną
i miodem, woda niegazowana, (1,7)

II Śniadanie: melon,

Obiad: zupa kalafiorowa z warzywami i ziemniakmi, bigos ze słodkiej kapusty
z kiełbasą śląską, chleb pszenno-żytni, napój owocowy (1,9,7)

Podwieczorek: pączek, jabłko, kakao, herbata owocowa (1,7)

 

Wtorek 03.12.2019

Śniadanie: chleb pszenno-żytni z masłem, pasta z twarogu i szczypiorku, herbata cytryną i miodem, woda niegazowana (1,7)

II Śniadanie: banan,

Obiad: zupa cebulowa z kurczakiem i warzywami, kurczak curry z warzywami
i dodatkiem ciecierzycy, kukus na sypko, kompot wieloowocowy (1,7,9)

Podwieczorek: kisiel ze śmietanką, jabłko, herbata owocowa, (1,7)

 

Środa 04.12.2019

Śniadanie: chleb orkiszowy i chleb pszenno-żytni z masłem, bufet szwedzki: sałata lodowa, rolada ustrzycka, rzodkiewka, kawa z mlekiem, herbata
z cytryną i miodem, woda niegazowana (1,7)

II Śniadanie: sok naturalnie tłoczony,

Obiad: zupa – krem z białych warzyw z groszkiem ptysiowym, makaron świderki
z twarogiem, cukrem i masłem, kompot truskawkowo-aroniowy (1,7,9)

Podwieczorek: bułka kanapkowa z masłem, polędwica drobiowa, pomidorki koktajowe, herbata owocowa, (1,7)

 

Czwartek 05.12.2019

Śniadanie: chleb pszenno-żytni z masłem, zupa mleczna z kaszą jaglaną
i rodzynkami, herbata cytryną i miodem, woda niegazowana (1,7)

II Śniadanie: mandarynka,

Obiad: zupa jarzywnowa z ziemniakmi, filet z mintaja w panierce, ryż brązowy na sypko, warzywa duszone w sosie pomidorowym, kompot śliwkowo-porzeczkowy, (1,7,9,3,4)

Podwieczorek: bułka maślana z masłem, miód lipowy, gruszka, bawarka, herbata owocowa (1,7)

Piątek 06.12.2019

Śniadanie: bułka sojowa i bułka zwykłaz masłem, pasta
z ciecierzycy, paparyka czerwona, kawa z mlekiem, herbata z cytryną
i miodem, woda niegazowana (1,7,3,4)

II Śniadanie: winogrona,

Obiad: barszcz czerwonyz warzywami, jajko gotowane, sos musztardowy, ziemniaki, ogórek kiszony, napój owocowy (1,7,9,3)

Podwieczorek: chleb pszenno-żytni z masłem, serek danio, banan, herbata owocowa, (1,7)

 

Informacje dotyczące przygotowania posiłków

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cynamon. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Alergeny w żywności

Legenda:

1. gluten - zboża
2. skorupiaki
3. jaja
4. ryby
5. orzeszki ziemne
6. soja
7. laktoza - mleko
8. orzechy
9. seler
10. gorczyca
11. nasiona sezamu
12. dwutlenek siarki i siarczany w stężeniu >10mg/kg
13. łubin
14. mięczaki

 

* Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9, 10, 11 według oświadczenia producenta.

 

Informujemy, że informacje umieszczone w tabeli zostały zaczerpnięte z ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Rybnik. Miasto z ikrą. Ministerstwo Edukacji Narodowej Kuratorium Oświaty w Katowicach